Werktuigkunde of werktuigbouwkunde is een essentieel onderdeel van de technische industrie. Het is een vakgebied dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en toepassing van mechanische systemen en processen. Werktuigkundigen zijn betrokken bij het ontwerp, de productie, de installatie, de bediening en het onderhoud van allerlei soorten machines en apparatuur. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende gebieden waar je als werktuigkundige aan de slag kunt.
Een belangrijk onderdeel van werktuigbouwkunde is het ontwerp en de productie van machines, apparaten en systemen. Binnen dit gebied houd je je als werktuigbouwkundige bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van deze producten, het testen van prototypes en het verbeteren van bestaande systemen.
Mogelijke functies in dit gebied zijn bijvoorbeeld productontwerper, werktuigbouwkundig ingenieur of ontwerpingenieur.
Een andere mogelijkheid binnen is om te werken in onderzoek en ontwikkeling. Hier houd je je als werktuigkundige bezig met het bedenken en uitvoeren van experimenten om nieuwe technologieën te ontwikkelen en bestaande technologieën te verbeteren.
Mogelijke functies in dit gebied zijn bijvoorbeeld onderzoeksingenieur, technisch onderzoeker of productontwikkelingsingenieur.
Als werktuigkundige op het gebied van automatisering en controle houd je je bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van geautomatiseerde systemen en het ontwikkelen van software voor controle- en automatiseringssystemen.
Mogelijke functies in dit gebied zijn bijvoorbeeld automatiseringsingenieur, regeltechnisch ingenieur of systeemontwikkelaar.
Werktuigbouwkunde speelt ook een belangrijke rol in de bouw- en constructie-industrie. In dit gebied houd je je bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van machines en apparatuur voor bouwprojecten en constructies.
Mogelijke functies in dit gebied zijn bijvoorbeeld projectingenieur, constructieingenieur of bouwingenieur.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit vak een zeer dynamische discipline is en dat er voortdurend nieuwe ontwikkelingen en technologieën worden geïntroduceerd. Veel van deze functies zie je vaak terug in de technische industrie.
Alle beschikbare functies kan je vinden bij onze vacatures. Mocht je op zoek zijn naar een functie die er momenteel niet bij staat, neem gerust contact op!
Tips & tricks
25 maart 2025
Hoe werkt ploegentoeslag en hoeveel extra verdien je ermee? In dit artikel bespreken we hoe het werkt, welke toeslagen er zijn en hoe jij dit kunt berekenen.
Artikel
18 maart 2025
Een Technisch Operator is een specialist die niet alleen machines bedient, maar ook storingen oplost en onderhoud uitvoert. In dit artikel bespreken we de werkzaamheden, salaris en doorgroeimogelijkheden van een Technisch Operator.
Artikel
11 maart 2025
Wanneer je een carrière in de maak- of procesindustrie overweegt, kom je al snel de functies Machine Operator en Procesoperator tegen. Op het eerste gezicht lijken deze functies op elkaar, maar de rollen verschillen wel. In dit artikel bespreken we de verschillen.
Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière?