De rol als Teamleider productie in de maak- en procesindustrie is veelzijdig. Naast het aansturen van een team met vaktechnische professionals, zoals Operators en Monteurs, moet je beschikken over technische kennis en processen kunnen optimaliseren. Het kan zijn dat je al een Teamleider bent en vragen hebt over jouw vak of dat je graag door zou willen groeien naar de functie als Teamleider productie. In deze gids bespreken we het vak als Teamleider en geven we antwoorden op vragen, zoals ‘’Wat doet een Teamleider productie?’’, ‘’Hoe word ik Teamleider in de maak- en procesindustrie?’’ en ‘’Wat verdient een Teamleider precies?’’. Lees de gids en vind de antwoorden op jouw vraag!
Een Teamleider in de maak- en procesindustrie is iemand die niet alleen de dagelijkse werkzaamheden coördineert, maar ook het team motiveert, processen bewaakt en bijstuurt waar nodig. In veel bedrijven fungeert de Teamleider als het aanspreekpunt voor zowel het personeel als het hogere management. Hij of zij vertaalt de strategische doelen naar de praktijk op de werkvloer. Daarnaast speelt de Teamleider een rol in innovatie en verbetering. Door kennis van methodieken als Lean en Six Sigma kan hij of zij kansen signaleren om processen efficiënter in te richten. De functie vereist daarom een combinatie van technische expertise, organisatorisch inzicht en uitstekende communicatievaardigheden.
Een Teamleider is vaak de verbindende schakel tussen theorie en praktijk. Terwijl het management zich richt op lange termijnstrategieën, zorgt de Teamleider ervoor dat de dagelijkse productie soepel verloopt. Dat betekent niet alleen plannen en verdelen van taken, maar ook bijspringen wanneer nodig, problemen oplossen en medewerkers coachen.
Als Teamleider ben je de schakel tussen het management en de medewerkers op de werkvloer. De taken van een Teamleider kunnen variëren en is afhankelijk van de branche of bedrijf waar je werkt , maar over het algemeen vallen de volgende verantwoordelijkheden en werkzaamheden binnen je functie:
Een typische werkdag van een Teamleider in de industrie is dynamisch en vol afwisseling. Geen dag is hetzelfde, maar er zijn wel terugkerende patronen en verantwoordelijkheden die duidelijk maken hoe breed en uitdagend deze functie is.
Ochtend (7:00-12:00)
Wanneer jouw dag begint, is afhankelijk van de ploegendienst waar je in werkt. De Teamleider start met een dagstart, waarin hij samen met het team de productieplanning, veiligheidsmeldingen en bijzonderheden van de vorige dienst bespreekt. Op basis van de input stelt hij prioriteiten voor de dag.
Middag (12:00-14:00)
Gedurende de dag is de Teamleider continu bezig met het monitoren van de voortgang. Hij loopt rond op de werkvloer, spreekt met Operators en Monteurs en grijpt in bij storingen of afwijkingen. Daarnaast plant hij korte werkoverleggen en voert coachingsgesprekken met medewerkers. Ook heeft hij regelmatig contact met andere afdelingen zoals logistiek, kwaliteit en technische dienst.
Einde dag (14:00-16:00)
Aan het einde van de dag maakt de Teamleider een rapportage voor het management. Hierin staan de productieaantallen, eventuele problemen en verbeterpunten voor de volgende dag. Tegelijkertijd bereidt hij alvast de volgende ploeg- of dagdienst voor.
Wat deze functie zo bijzonder maakt, is de balans tussen mensen aansturen en procesmatig denken. Je bent zowel mentor als organisator en hebt een directe invloed op het eindresultaat van het bedrijf.
Als Teamleider productie wil je laten zien waartoe je in staat bent en daarom bespreken we hier de 5 meest voorkomende soft skills die jij moet hebben om een goede Teamleider te zijn:
Leiderschap en heldere communicatie
Een effectieve Teamleider weet hoe hij zijn team inspireert en richting geeft. Dit vraagt om:
Grondige kennis van veiligheid en kwaliteit
Als Teamleider draag je de verantwoordelijkheid voor het naleven van alle veiligheids- en kwaliteitsnormen. Dit betekent:
Sterk probleemoplossend vermogen
In een dynamische productieomgeving kunnen zich onverwachte uitdagingen voordoen. Een sterke Teamleider:
Organisatie- en planningsvaardigheden
Een vlekkeloze productie vraagt om strakke organisatie en planning. Als Teamleider zorg je voor:
Besluitvaardigheid en daadkracht
In de productie draait het vaak om snel schakelen. Een daadkrachtige Teamleider:
De rol als Teamleider vraagt naast een stuk praktijkervaring ook vaak om een gevolgde opleiding of cursus om alle kneepjes van het vak te kennen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en hieronder bespreken we aantal opleidingen die jij kan volgen om door te groeien of te starten als Teamleider binnen de maak- en procesindustrie:
1. MBO en HBO-cursussen voor Leidinggevenden
Voor wie al een MBO-achtergrond heeft en zich verder wil ontwikkelen, zijn er MBO- en HBO-opleidingen gericht op leiderschap en management. Enkele populaire opties voor Teamleiders zijn:
2. Operational Excellence voor Teamleiders
Een van de meest gewaardeerde opleidingen voor (toekomstige) Teamleiders in de industrie is de MBO-4 opleiding Operational Excellence voor Teamleiders. Deze intensieve opleiding, die slechts één jaar duurt, is speciaal ontwikkeld voor Operators en Monteurs die willen doorgroeien naar een leidinggevende rol. Tijdens dit programma staan de volgende thema’s centraal:
3. VAPRO Leiderschapstrainingen
Voor professionals die al werkzaam zijn in de procesindustrie en zich verder willen ontwikkelen in leidinggeven, biedt VAPRO diverse trainingen:
4. Korte cursussen en bedrijfstrainingen
Als Teamleider productie kun je er ook voor kiezen om korte cursussen te doen om sommige specifieke vaardigheden te blijven verbeteren. Denk hierbij aan de volgende vaardigheden:
5. Bedrijfsspecifieke opleidingen
Het kan zijn dat het bedrijf waar je werkt of gaat solliciteren ook de mogelijkheid aanbiedt om een bedrijfsspecifieke- of interne opleiding/cursus te volgen. Vraag het eens aan jouw leidinggevende. Daarnaast bieden we bij Code Deta ook verschillende opleidingen aan. Staat jouw opleiding/cursus er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
6. Werk-leertrajecten (BBL & traineeships)
Een andere mogelijkheid is dat bedrijven een BBL-opleiding aanbieden, waarbij je werken met leren combineert. Sommige BBL trajecten kunnen perfect aansluiten bij jouw wensen.
Het salaris van een Teamleider productie kan verschillen per branche, bedrijf of de ervaring. Daarnaast verschillen salarissen op basis van ploegentoeslag, bonussen, reiskostenvergoeding of andere extra’s bovenop het salaris. Bekijk onze Teamleider vacatures om te zien wat de Teamleiders verdienen in de praktijk. Op basis van onze openstaande vacatures hebben we een gemiddeld salaris berekend, die hieronder te vinden is:
Extra voordelen: Vaak komen hier toeslagen bij, zoals ploegentoeslagen, bonussen of een auto van de zaak, maar dat is volledig afhankelijk van de werkgever en branche.
De rol van Teamleider in de industrie is vaak het startpunt van een mooie carrière binnen technische of operationele leidinggevende functies. Afhankelijk van je ambities, opleidingen en ervaring, kun je doorgroeien naar diverse sleutelposities in het hogere management. Hieronder bespreken we de meest voorkomende groeipaden.
Veel bedrijven bieden interne opleidingen of traineeships aan waarmee je door kunt groeien. Denk aan management development programma’s of specialisaties in Lean Six Sigma, projectmanagement of verandermanagement. Zo wordt de functie van Teamleider niet alleen een eindstation, maar juist een springplank naar méér.
De werkplek van een Teamleider varieert sterk afhankelijk van de sector waarin hij of zij werkzaam is. Sommige Teamleiders werken in hypermoderne cleanrooms, terwijl anderen actief zijn in grote industriële installaties met zware machines.
Veelvoorkomende werkomgevingen voor Teamleiders
Werkplek | Voorbeelden van sectoren | Kenmerken van de omgeving |
---|---|---|
Productiehallen en fabrieken | Voedingsmiddelenindustrie, metaalbewerking, machinebouw | Grote ruimtes met lopende banden en machines, vaak lawaaierig |
Technische werkplaatsen | Onderhoudsbedrijven, installatietechniek | Werken met gereedschap en apparatuur op een vaste locatie |
Buitenlocaties | Bouw, infrastructuur, energiecentrales | Blootstelling aan weersomstandigheden en werken op hoogte |
Cleanrooms en steriele omgevingen | Farmaceutische industrie, elektronica | Strenge hygiënevoorschriften, speciale kleding vereist |
Industriële installaties | Chemische fabrieken, olie- en gasindustrie | Werken met gevaarlijke stoffen, explosieveilige zones |
In de maak- en procesindustrie moeten sommige producties 24 uur per dag en 7 dagen per week draaien om productiedoelstellingen te halen. Logischerwijs kan niemand zo veel werken en daarom worden dagen verdeeld in meerdere ploegen. Afhankelijk van het aantal productie uren kan een dag worden verdeeld in 2, 3, 4 of 5-ploegendiensten. Hieronder een korte uitleg van het rooster en bijbehorende ploegentoeslag:
Werken in ploegendiensten vereist aanpassingsvermogen. We hebben twee artikelen geschreven over hoe je om kunt gaan met de nachtdienst en tips voor het werken in de ploegendienst. Hieronder een viertal tips voor jou:
Bij Code Deta werken we al jaren binnen de industrie en weten precies de match te maken tussen de Teamleiders en onze partner. Hierdoor kiezen Teamleiders voor Code Deta:
We gaan graag eens met jou in gesprek om te kijken naar jouw mogelijkheden voor een nieuwe uitdaging. Schrijf je in of neem contact op met één van onze specialisten.
De industrie verandert razendsnel en dit heeft invloed op het vak als Teamleider in de industrie. Technologische vooruitgang, duurzaamheid en automatisering hebben allemaal invloed op hoe Teamleiders hun werk doen. Hieronder de drie grootste veranderingen voor jou als Teamleider:
Met de opkomst van Industrie 4.0 worden fabrieken steeds slimmer. Machines communiceren met elkaar, produceren real-time data en kunnen zichzelf bijstellen om efficiënter te werken.
Wat betekent dit voor Teamleiders?
Bedrijven worden steeds groener en implementeren nieuwe technologieën om energie te besparen en CO₂-uitstoot te verminderen. Dit betekent dat Teamleiders nieuwe technieken en machines moeten begrijpen en onderhouden.
Wat verandert er voor Teamleiders?
Door de vergrijzing en een afname van technisch geschoolde werknemers is er een groot tekort aan Teamleiders. Dit leidt tot hogere salarissen, betere arbeidsvoorwaarden en snellere doorgroeimogelijkheden.
Wat betekent dit voor jou?
Wat is het verschil tussen een Teamleider en een Productiemedewerker?
Een Teamleider stuurt het team aan en draagt verantwoordelijkheid voor de voortgang en kwaliteit van de productie. Een productiemedewerker voert taken uit binnen het team. De Teamleider coördineert, motiveert en lost problemen op.
Heb je een diploma nodig om Teamleider te worden?
Nee, niet altijd. Veel Teamleiders groeien door vanuit een technische functie, zoals Operator of Monteur. Toch geven opleidingen zoals MBO-4 Operational Excellence of VAPRO Leidinggeven je een streepje voor, vooral als je wilt doorgroeien naar hogere functies.
Wat verdient een Teamleider gemiddeld?
Het salaris van een Teamleider varieert van €3.000 tot €6.000 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, branche en ploegendienst. Extra voordelen zijn vaak toeslagen, bonussen of een leaseauto.
Kan ik ook zonder ervaring in de industrie Teamleider worden?
Dat is lastig, want praktijkervaring is vaak een vereiste. Wel kun je via een BBL-traject of traineeship instromen als je bijvoorbeeld een technische achtergrond hebt in een andere sector. Een sterke motivatie en leergierigheid helpen je daarbij ver.
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede Teamleider?
Leiderschap, besluitvaardigheid, communicatievaardigheden, kennis van veiligheids- en kwaliteitsnormen en probleemoplossend vermogen. Deze skills zijn essentieel om een team succesvol te leiden in een dynamische productieomgeving.
Is het een stressvolle functie?
Dat kan zeker, vooral als er productieproblemen zijn of strakke deadlines gehaald moeten worden. Maar met goede planning, teamcommunicatie en ondersteuning van collega’s is het prima te doen. Veel Teamleiders vinden juist de afwisseling en verantwoordelijkheid leuk.
Ben jij klaar om de volgende stap te zetten binnen de industrie? Bekijk de verschillende opleidingen die beschikbaar zijn of kijk eens naar de mogelijkheden om praktijkervaring op te doen bij een van de openstaande vacatures bij een van onze partners.
Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden binnen de industrie? Schrijf je in bij Code Deta of neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.
Artikel
8 april 2025
Wil je werken als monteur? Ontdek alles over het beroep monteur, van taken en salaris tot opleidingen en doorgroeimogelijkheden. Lees de complete gids.
Artikel
18 maart 2025
Een Technisch Operator is een specialist die niet alleen machines bedient, maar ook storingen oplost en onderhoud uitvoert. In dit artikel bespreken we de werkzaamheden, salaris en doorgroeimogelijkheden van een Technisch Operator.
Artikel
11 maart 2025
Wanneer je een carrière in de maak- of procesindustrie overweegt, kom je al snel de functies Machine Operator en Procesoperator tegen. Op het eerste gezicht lijken deze functies op elkaar, maar de rollen verschillen wel. In dit artikel bespreken we de verschillen.
Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière?