Onder een ploegendienst valt elk werkrooster dat buiten de uren van 07.00 uur en 18.00 uur valt. Een ploegendienst kan avond-, nacht- en vroege diensten omvatten, evenals vaste of roterende roosters.
Als je in ploegendiensten gaat werken, heb je meestal een baan binnen de procesindustrie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in de ploegendienst? Bekijk onze vacatures in ploegendiensten.
Bij ploegendiensten ga je in shifts werken op verschillende tijden. Er zijn verschillende ploegendiensten:
Bij de 2-ploegendienst heb je twee ploegen waarbij de ene ploeg vroeg in de ochtend begint (06.00 uur) en de andere ploeg in de middag (14.00 uur). De vroege ploeg wisselt af met de ploeg die in de middag begint.
Als je in een 3-ploegendienst werkt, werk je 1 week van 06.00 tot 14.00 uur (ochtenddienst), daarna 1 week van 14.00 tot 22.00 uur (avonddienst) gevolgd door 1 week van 22.00 tot 06.00 uur (nachtdienst).
De 4-ploegendienst bestaat steeds uit 2 ochtend-, 2 avond- en 2 nachtdiensten. Vaak ben je een standaard dag (meestal zondag) vrij bij deze ploegendienst.
Bij een 5-ploegendienst draai je 2 dagen de ochtenddienst van 06.00 tot 14.00 uur, 2 dagen de avonddienst van 14.00 tot 22.00 uur en 2 dagen de nachtdienst van 22.00 tot 06.00 uur. Daarna ben je 4 dagen vrij.
Omdat je in ploegendiensten op wisselende tijden werkt kan het zowel fysiek als geestelijk zwaar zijn. Vooral de drieploegendienst kan zwaar zijn doordat je met dit rooster na een week ochtenddiensten een week lang nachtdiensten moet draaien, gevolgd door 5 avonddiensten. Om het goed vol te houden heb je wellicht iets aan deze tips voor het werken in ploegendiensten.
Omdat het werken in ploegendiensten veel van je vraagt, krijg je een toeslag. De ploegentoeslag varieert tussen de 8% (2-ploegendienst) en 33% (5-ploegendienst). De toeslag ontvang je boven op je basissalaris.
De gemiddelde toeslagen per ploegendienst zijn:
Zie jij jezelf werken in ploegendiensten? Bekijk alle ploegendienst vacatures.
Artikel
17 december 2024
In dit artikel ontdek je alles over de verschillende opleidingsmogelijkheden en competenties die je nodig hebt om een succesvolle monteur binnen de industrie te zijn.
Artikel
29 november 2024
De functie van een Hoofd Technische Dienst is onmisbaar binnen technische- en industriële omgevingen. In deze blog geven we een compleet overzicht van de verantwoordelijkheden, benodigde opleidingen en het salaris van een Hoofd Technische Dienst.
Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière?